maanantai 9. joulukuuta 2013

6.12.2013


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kunnollisessa kasvisruossa mietityttää vain se, että mikä on sen kotimaisuusaste. Tai oikeastaan, kuinka kotimaista kasvisruoka voi olla?
Toinen juttu on se, että jos mailmassa syötäisiin vain kasvisruokaa, eikä lihaa kasvatettaisi ollenkaan, ei voisi enää pitää kissaa lemmikkinä; se ei pärjää riisillä ja soijalla.
t: Anonyyti

Kaisa & Christoffer Leka kirjoitti...

Kasvisruuan kotimaisuuteen voi vaikuttaa omilla ostosvalinnoilla ihan niin kuin liharuuankin. Esimerkiksi maailmassa tuotetusta soijasta käytetään Wikipedian mukaan 83 % eläinten rehun ja soijaöljyn valmistukseen, ja Suomessakin lihakarjaa ruokitaan todella paljon soijalla. Vähän provokatiivisesti voisi sanoa, että "kotimainen" liha on itse asiassa eläinten kautta kierrätettyä ulkomaista soijaa. ;)

Jos ajatusleikkinä kaikki ihmiset lopettaisivat tänään lihan ja kalan syönnin kissoille voisi kuitenkin järjestää lihaa syötäväksi vaikkapa suurnavetoissa nyt seisovista lehmistä, joita voisi kasvisruokavalioon siirtymisen jälkeen pitää lemmikkeinä. Lehmien määrähän vähentyisi ajan mittaan luonnollisesti kun niillä ei tuotettaisi tiuhaan tahtiin vasikoita.

Minusta maitotuotteiden käytössä ei sinänsä ole mitään pahaa, jos lehmiä kohdellaan hyvin eikä niillä teetetä liian usein vasikoita eikä teurasteta maidontuotannon vähentyessä. Unelmamaailmassani siis on lehmiä, ja lihansyöjäeläimet (tai miksei ihmisetkin) voivat syödä vanhuuteen kuolleiden lehmien lihaa. Tätä odotellessa kuitenkin syön enimmäkseen vegaaniruokaa. :)